November | Wet Zorg & Dwang
Dwang in de zorg, onvrijwillige zorg
De Wet Zorg en Dwang (WZD) zorgt ervoor dat wij als zorgprofessionals bewust omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen. Vaak denken we dan aan grote dingen, zoals fixeren of opsluiten, maar de wet gaat over veel meer dan dat. Je kunt denken aan bijvoorbeeld bedhekken die we automatisch omhoog doen als een cliënt gaat slapen. Dit is veilig want zo kan hij/zij niet uit bed vallen, maar het is ook een beperking in de vrijheid. De cliënt kan geen kant meer op. Ook het afgeven van een mobieltje tijdens eten of slapen valt hieronder. Je doet het niet voor niks, maar het is wel een beperking in de vrijheid. De WZD geeft daarin aan dat dit wel mag, mits je er goed over nagedacht hebt, alternatieven geprobeerd en onderzocht hebt en dit hebt vastgelegd volgens het stappenplan van de WZD.
Voor welke cliënten?
Wet zorg en dwang moet cliënten met een verstandelijke beperking of dementie beschermen tegen de nadelen van onvrijwillige zorg. Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’. Dat wil zeggen dat onvrijwillige zorg, zoals het in deze wet heet, in principe níet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ‘ernstig nadeel’. Onvrijwillige zorg is een allerlaatste optie.
Onvrijwillige zorg in jouw zorgverlening – werkwijze PGVZ
Er is binnen PGVZ een mailadres opengesteld, het WZD loket, waar iedereen met vragen over de WZD terecht kan. Dit kunnen zijn vragen over de wet zelf, gerichte vragen over een casus of vragen over proces rondom het inzetten van een WZD-maatregel. Op het moment dat er een situatie gesignaleerd wordt waarbij sprake is van onvrijwillige zorg op basis van de WZD, is het de bedoeling dat dit voorgelegd wordt aan jouw manager/coördinator en de werkgroep WZD. De mail van de werkgroep WZD wordt behandeld door de gedragsdeskundigen en de managers van Wonen en Wijkzorg. Indien nodig kunnen zij schakelen met de WZD-functionaris en jullie ondersteunen in de administratieve handelingen horende bij een WZD-maatregel. Hierbij is het belangrijk om te weten dat in sommige gevallen van vrijheidsbeperkende maatregelen alleen de WZD-functionaris hier toestemming voor mag geven. Als je een mailtje stuurt krijg je een afgewogen antwoord waar je mee verder kunt. Tevens brengen we op basis van jullie vragen in kaart of extra scholingen wenselijk zijn. Het mailadres waarop de werkgroep WZD te bereiken is, is wzd@pgvz.nl
Kennis WZD
Er is veel informatie beschikbaar over dwang in de zorg.
- E-learning WZD via Niveo beschikbaar
- Op onze intranetpagina staan verschillende documenten PGVZ Intranet – Wet zorg en dwang – Alle documenten