Beschermd: Kwaliteitskalender | 2024

Mei | Infectiepreventie

Infectiepreventie

Volgens de Van Dale is hygiëne: ‘(zorg voor) het schoon en netjes zijn’. Maar wat is schoon en netjes? Iedereen heeft daarover zijn eigen ideeën. Thuis denk je er misschien wat makkelijker over, maar in de zorg gelden strenge regels.

Belangrijk? > Kwetsbaarheid in de ouderen- en gehandicaptenzorg

Bij kwetsbare mensen extra belangrijk Infectiepreventie is van belang om besmetting met ziekmakende micro-organismen te voorkomen. Virussen, bacteriën, parasieten en schimmels waar jij als gezond persoon nauwelijks hinder van ondervindt of waarvan je hooguit een paar dagen ziek bent, kunnen voor kwetsbare mensen ernstige en soms zelfs fatale gevolgen hebben. Dit komt omdat de afweer van deze groepen minder is dan bij gezonde mensen. Het immuunsysteem functioneert minder. Daarmee worden zijn zij gevoeliger voor infecties, bijvoorbeeld luchtweg- en blaasinfecties. Lees meer: https://www.zorgvoorbeter.nl/thema-s/infectiepreventie

Wat weet jij over hygiëne? Test je kennis met deze 7 vragen.
Zelftest Hygiëne
www.zorgvoorbeter.nl

Handhygiëne

Via je handen breng je makkelijk (ziekmakende) bacteriën en virussen over naar een ander. Goede handhygiëne is de beste manier om verspreiding van bacteriën en virussen te verminderen en daarmee de kans op infecties te verkleinen. Dit betekent: je handen reinigen op het juiste moment én de juiste manier.
Handhygiëne: op welke momenten? (zorgvoorbeter.nl)

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Als zorgprofessional draag je soms persoonlijke beschermingsmiddelen. Hiermee voorkom je dat er micro-organismen overgedragen worden op bewoners of cliënten. Of van bewoners en cliënten op jou. Voorbeelden van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn handschoenen, een mondneusmasker, een beschermende bril of een schort. Deze richtlijn beschrijft de eisen en wettelijke normen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook lees je wanneer het dragen ven persoonlijke beschermingsmiddelen helpt bij het voorkomen van overdracht van micro-organismen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen | SRI-richtlijnen
 

Smartphone of tablet
10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik (zorgvoorbeter.nl)

Wat is hygiënisch werken?

www.zorgvoorbeter.nl

Wat is hygiëne en hygiënisch werken in verpleeghuizen, woonzorgcentra voor ouderen en thuiszorg?

Gehandicaptenzorg 

Hygiënisch werken is belangrijk om besmetting met ziekmakende bacteriën en virussen te voorkomen. Dit is extra belangrijk als je werkt met kwetsbare mensen, zoals in de gehandicaptenzorg. Maar de gehandicaptensector is erg divers. Dus hoe weet je nu waar je goed aan doet? In de gehandicaptensector zijn mensen kwetsbaarder dan mensen zonder beperking. Dat maakt de kans op ziekte en ontstekingen groter. Daarnaast wonen mensen vaak dicht op elkaar. Hierdoor steek je elkaar sneller aan. Als begeleider kom je ook vaak in contact met meerdere cliënten. Hierdoor kan je bacteriën en virussen ook snel verspreiden. Door hygiënisch te werken, verminder je het aantal bacteriën dat zich kan verspreiden.

Hygiëne in de gehandicaptenzorg | Kennisplein Gehandicaptensector

www.kennispleingehandicaptensector.nl

Thuiszorg

Handhygiëne in de thuissituatie

Een vieze handdoek, een stukje zeep, geen keukenrol. Tijdens de zorg thuis is het niet altijd gemakkelijk om je handen op een hygiënische manier schoon te maken. Omdat hygiënisch werken heel belangrijk is, vind je in dit thema informatie over infectiepreventie in de thuiszorg.

Lees meer: 

https://www.zorgvoorbeter.nl/thema-s/infectiepreventie/thuiszorg

Sommige zorgorganisaties vragen aan cliënten om te zorgen voor een pompje met vloeibare handzeep en een schone handdoek voor de thuiszorgmedewerker. Toch zijn die in de praktijk lang niet altijd aanwezig. Dit betekent echter niet dat je dan maar geen handhygiëne toe moet passen. Deskundige infectiepreventie Charlotte Michels: ‘Sommige situaties vragen iets meer creativiteit, maar niets doen is geen optie!’ Bekijk het artikel over handhygiëne in de thuiszorg in dit thema.

Hygiëneadviezen thuiszorg | RIVM
www.rivm.nl