Februari | Werk/privé balans
Voor zorgmedewerkers is het niet altijd gemakkelijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Als zorgmedewerker weet je namelijk als geen ander dat je gebeurtenissen al snel mee naar huis neemt. Wat er op de werkvloer gebeurt met jouw cliënten gaat je echt aan het hart. Dit gevoel direct uitschakelen als je thuiskomt is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige zorgmedewerkers ervaren dan ook stress in de zorg. Ervaar jij een verstoorde balans tussen werk en privé en lukt het jou daardoor niet meer om van je vrije tijd te genieten? Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Deze verstoorde balans kan niet alleen een negatief effect hebben op jouw vrije tijd, maar ook op de uitvoering van je werkzaamheden. Met een goede werk- privé balans geniet jij meer van je vrije tijd en ben je productiever tijdens werktijd.
Sta jij ook altijd klaar voor een ander?
Een goede balans tussen je privéleven en je werk is voor bijna iedereen wel eens een uitdaging. Helemaal als je ook mantelzorger bent of jonge kinderen hebt. En als zorgmedewerker zit het gewoon in je dan om voor een ander klaar te staan. Maar ook als je werk en privé kunt combineren, kun je jezelf nog steeds vergeten.
Wat is werk-privé balans en waarom is werk-privé balans belangrijk?
Werk-privé balans is een term die we vaak horen, maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Nou, laten we dat eens bekijken:
Wat is balans tussen werk en privé?
Werk-privé balans is het evenwicht vinden tussen je tijd en energie die je besteedt aan je werk en je persoonlijke leven. Het draait allemaal om het zorgen voor een goede harmonie tussen deze twee, zodat je een gezond, gelukkig en bevredigend leven kunt leiden.
Gezondheid en welzijn
Een goede werk-privé balans is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Als je te veel werkt en jezelf uitput, loop je namelijk het risico op burn-out en andere gezondheidsproblemen. Het nemen van voldoende rust en tijd voor jezelf is dus cruciaal om fit en energiek te blijven.
Goede relaties
Je familie en vrienden verdienen ook jouw aandacht en tijd. Een gezonde werk-privé balans stelt je in staat om relaties te koesteren en tijd met hen door te brengen. Dit zorgt voor een gelukkig gezinsleven en hechtere vriendschappen.
Hogere productiviteit
Verrassend genoeg helpt een evenwichtige werk-privé balans je ook op je werk. Als je namelijk uitgerust en gelukkig bent, ben je productiever en kun je dus beter presteren. Het voorkomt burn-out en motivatieverlies.
Hoe sta ik ervoor?
Zijn bij jou werk en privé in harmonie (of in chaos)?
Of je nu een drukke baan hebt of een hectisch privéleven, tijd lijkt altijd schaars. Na een lange werkdag verlang je ernaar om te ontspannen op de bank, maar dat lukt niet altijd. Thuis gaat het leven immers gewoon door, waardoor ontspanning soms een zeldzaamheid wordt. Toch is het belangrijk om af en toe te ontspannen. Als je namelijk merkt dat vermoeidheid en irritatie toenemen, en je steeds vaker afspraken moet afzeggen vanwege overwerk, is het duidelijk dat je werk/privé-balans verstoord is.
Andere signalen die duiden op een verstoorde werk/privé-balans:
- Je brengt meer uren op je werk door dan gepland;
- Je werk structureel over;
- Je hebt geen tijd voor persoonlijke zaken;
- Je voelt je constant moe en gestresst;
- Je voelt je gespannen en uitgeput;
- Je hebt amper tijd om te ontspannen;
- Je hebt geen tijd voor hobby’s;
- Tijd met vrienden en familie is er ook niet bij;
- Je ervaart een verminderde productiviteit;
- Je hebt moeite met concentreren en het afronden van taken;
- Je ervaart slapeloosheid, spijsverteringsproblemen of zelfs depressie;
- Je hebt amper tijd om te sporten of goed te eten;
- Je bent voortdurend bereikbaar.
Tips voor op het werk & thuis
- Geef je grenzen aan en vraag zo nodig om hulp. Verpleegkundigen leren al op school dat ze zich moeten aanpassen aan de behoeften van de patiënt. Je aanpassen aan een ander, maakt je gevoeliger voor stress.
- Neem je eigen tips ter harte. Ook verpleegkundigen hebben rust en gezond voedsel nodig.
- Zie je eigen resultaten. Is iets geregeld, knapt iemand op of is een patiënt meer tevreden of gerustgesteld? Dat heb jij bereikt.
- Je moet niks (behalve af en toe plassen). Zeg dat tegen jezelf en tegen de mensen die aan je trekken.
- Spreek vóóraf je verwachtingen uit, in plaats van achteraf je teleurstelling.
- Maak degene die je tegenover je hebt niet groter of belangrijker dan jezelf. Je vriendin, een collega of leidinggevende, het zijn alleen maar mensen met een andere kijk op ‘de zaak’.
- Kies regelmatig een moment zonder collega’s of patiënten om je zaken te overzien.
- Doe je eigen werk. In de verpleegkundige agenda is weinig tijd over voor onvoorziene activiteiten. Toch zijn verstoringen met piepers en telefoon aan de orde van de dag. Laat je ook niet afleiden door werk van anderen.
- Begin je werkdag met de tijd nemen in plaats van met rennen. Zet eerst je gedachten op een rij.
- Geef op je klussenbriefje alvast prioriteiten aan: ‘bij het ontbijt’, ‘voor de lunch’ et cetera.
- Doe moeilijke klussen eerst. Tegen iets opzien kost ook energie.
- Doe één ding tegelijk: concentreer je hierop, handel het af en ruim alles op. Begin daarna pas met iets nieuws. Zo behoud je overzicht en rust
- Verdeel (huishoudelijke) taken – vooral tijdens ‘spitsuur’ – en kom afspraken hierin na.
- Kies voor jezelf: wat heb jij nodig om je goed te voelen, zodat je beter kunt functioneren in al je verschillende rollen?
- Besteed activiteiten die energie kosten (boodschappen, huishouden) zoveel mogelijk uit.
- Bespreek gevoelens van tekortschieten met de mensen in je omgeving. Wat kan jij anders doen en hoe kunnen zij helpen?
- Durf om hulp te vragen.
- Regel goede kinderopvang, liefst met flexibele uren. Sommige ziekenhuizen hebben speciale werktijden voor verpleegkundige ouders.