Melissa Verzorgende IG Apeldoorn
Verzorgende IG

Melissa

“Ik heb op verschillende gebieden in de zorg gewerkt, maar de thuiszorg is echt waar mijn hart ligt. Ons team is heel hecht en we staan altijd voor elkaar klaar, ook als de werkdruk hoog is.

Toen Melissa vier was, was het al duidelijk: zij ging de zorg in. “Op verjaardagen was ik al mensen ‘beter aan het maken’. Veertien jaar later ben ik afgestudeerd. Nu maak ik mensen niet meer beter, maar help ik waar het kan”, vertelt ze. Ze was achttien toen ze afstudeerde en werkte altijd in de zorg. Sinds een paar maanden werkt Melissa bij PGVZ in de thuiszorg.

Daar zit ze op haar plek. Zowel met haar functie in de thuiszorg als haar team bij PGVZ is ze gelukkig. Ze vertelt: “Ik heb op verschillende gebieden in de zorg gewerkt, maar de thuiszorg is echt waar mijn hart ligt. Ons team is heel hecht en we staan altijd voor elkaar klaar, ook als de werkdruk hoog is. Dat maakt het zo fijn om bij PGVZ te werken.”

Over de vloer bij

In de thuiszorg kom je bij verschillende mensen over de vloer. Melissa vertelt dat die variatie in haar werk het zo leuk maakt: “De cliënten zijn van jong tot oud, wonen soms op een boerderij en soms in een flat en hebben allemaal andere normen en waarden.” Waar Melissa ook komt, ze krijgt iets van die mensen mee. “Waar ze ook wonen, hun huis straalt echt hun persoonlijkheid uit. Je bouwt vertrouwen met alle mensen op. Ze delen hun ervaringen en soms krijg ik van de oude garde adviezen mee.”

De zorg die nodig is, verschilt ook per persoon. Sommige mensen hebben een helpende hand nodig in het huishouden, anderen hebben extra hulp nodig tijdens het revalideren na een operatie. Zo zijn er mensen die tijdelijk onder de zorg van Melissa vallen, maar ook cliënten bij wie ze vaker langskomt. Eén ding is in ieder geval duidelijk: haar cliënten zijn blij met haar. Niet zo gek ook, want de passie straalt er vanaf!

Passie

Als het om de zorg gaat, heeft Melissa een duidelijk doel: “Ik ben gericht met de zorgvraag bezig. Per persoon kijk ik wat iemand nodig heeft en wat iemand zelf nog kan. Ik help hen graag zelfstandiger of weer zelfstandig te worden.” Vaak gaat ze een stap verder.

Ze vertelt: “Een tijdje terug werd een afspraak voor steunkousen bij een vrouw steeds uitgesteld. Soms kan het maanden duren voor zo’n afspraak weer gemaakt wordt. Ik zag dat de dame echt baalde, dus ik bleef het bedrijf van de steunkousen bellen en bellen. Uiteindelijk konden ze toch binnen een paar dagen langskomen.”

Waardering

Die extra moeite wordt gewaardeerd. De vrouw voor wie de steunkousen aangemeten werden, had bij het volgende bezoek een doosje Merci voor Melissa klaar liggen. Melissa: “Ik vind dat zoiets gewoon bij mijn werk hoort, maar het is wel fijn om te merken dat de mensen blij met je zijn.”

Die waardering van cliënten maakt de thuiszorg zo’n mooi beroep. Melissa hoeft er geen chocolaatjes voor terug, maar merkt het ook op andere manieren. Ze vertelt: “Je ziet dat mensen opleven als je binnenkomt, dat ze beginnen te stralen als ze je zien. Als ze vragen: wanneer kom je weer? Of: hoe was je vakantie? Dan voel je dat je ergens thuishoort.”

Motivatie

Dat Melissa haar werk doet zoals ze het doet, is niet zonder reden. Ze licht toe: “Ik verzorg mensen zoals ik zelf ook verzorgd zou willen worden. Ik doe zo veel ik kan en doe het met liefde.” Voorlopig gaat ze niet weg uit de thuiszorg: “Ik blijf leren en ik zou niets liever willen doen. Als mensen vragen wanneer ik weer kom, dan word ik blij. Dan weet ik: dit is wat ik wil blijven doen.”

Bovendien is het team van Melissa, naar haar woorden, onwijs leuk en liefdevol. “Je kunt terugvallen op je collega’s, ook als de werkdruk hoog is. Ik heb nog nooit zo’n fijn en intiem team gehad”, vertelt ze. Daar tekenen we toch allemaal voor?

Maak het verschil

Dat kan! Want PGVZ zoekt meer thuiszorgers. Wil jij ook het verschil maken voor mensen die hulp thuis nodig hebben? Solliciteer dan via de site. Of laat je inspireren door verhalen van andere collega’s van PGVZ.