Begeleider geWOON! Werk & Dagbesteding

Marieke

“Het leukste vind ik dat deelnemers zich gewaardeerd voelen bij ons en echt als onderdeel van de samenleving worden gezien. Ik vind het belangrijk dat ze mogen groeien en dingen mogen uitproberen.”

Jaren geleden ben ik bij PGVZ op het kantoor begonnen, maar na een tijdje ben ik bij geWOON! Genemuiden aan de slag gegaan als begeleider op de dagbesteding. Toen de winkel geWOON! Lifestyle werd geopend, kon ik daar als begeleider werken. Er hangt een fijne en gezellige sfeer. We beginnen meestal door met het team de dag even te bespreken en voor te bereiden. Vervolgens komen de deelnemers van de dagbesteding binnendruppelen. We drinken samen een kop koffie of thee, we kletsen gezellig en dan gaan we de taken voor die dag verdeling. Sommige deelnemers hebben vaste taken, zoals het openen van de winkel.

Samen met de deelnemers runnen we de winkel. Als begeleider help je ze met de dingen waarin ze willen groeien. Dit kunnen dingen zijn zoals goedemorgen tegen een klant zeggen of een product afwerken. Momenteel zijn we bezig met een verkooptraining. Deelnemers leren dan hoe ze kunnen inpakken, een klant kunnen helpen of kassa kunnen draaien. De training bestaat uit verschillende modules. Als dat goed gaat, kunnen de deelnemers ook in andere winkels werken. Wij kunnen dan begeleiding op afstand bieden. Dit is niet voor iedereen het doel. Voor sommigen is stabiliteit en structuur al een doel op zich en dat is goed.

Het leukste vind ik dat deelnemers zich gewaardeerd voelen bij ons en echt als onderdeel van de samenleving worden gezien. Ik vind het belangrijk dat ze mogen groeien en dingen mogen uitproberen. Daarnaast wil ik dat ze zich veilig voelen om dingen met ons te delen. Soms helpen wij ze om hun eigen grenzen te verleggen. Dit is voor sommigen heel moeilijk en niet altijd even leuk. Dat vind ik een uitdaging. Maar het is nodig om hen te helpen het beste uit zichzelf te halen.

PGVZ is een leuke organisatie. Ik ben al vanaf het begin bij de winkel betrokken en daardoor kunnen we veel naar onze eigen hand zetten. Flexibiliteit en zelfstandigheid is wel een must. Het gaat nooit zoals je het van tevoren plant!