ambulant begeleider pgvz
Ambulant begeleider

Clementien

“Samen met de zorgvrager stel ik doelen en het is heel gaaf om te zien dat ze die dan ook echt behalen. Je ziet iemand groeien.”

Als ambulant begeleider werk ik met veel verschillende doelgroepen en kom ik elke dag iets anders tegen. Die afwisseling vind ik erg leuk. Ik werk ook op speciaal onderwijs De Twijn in Zwolle. Daar zijn kinderen met verschillende lichamelijke beperkingen en gedragsproblematiek. Maar de ene beperking is de andere niet. Wat iemand nodig heeft, verschilt altijd. Je moet je als ambulant begeleider dan ook goed kunnen inleven. Je kijkt met een zorgvrager mee en probeert hem of haar uit te dagen.

Vaak ben je zelf het obstakel en niet je beperking. Mensen denken vooraf dat het toch niet gaat lukken ongeacht de beperking. Doordat ik iemand kan stimuleren om iets juist wél te doen, merkt iemand dat hij meer kan dan hij dacht. Mijn doel kan dan zijn om iemand uit te dagen om uit zijn veilige bubbel te komen. Dan wordt er vooruitgang geboekt.

Ik ben me ervan bewust dat ik veel van zorgvragers vraag. Zij moeten veel van zichzelf geven en stellen zich kwetsbaar op. Daar heb ik dan wel respect voor. Alleen de stap zetten om hulp te vragen is voor sommigen al heel wat. Hiervoor moet je een vertrouwensband hebben met de zorgvragers. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat het klikt tussen een zorgvrager en een begeleider. Als dit niet zo is, dan willen we graag dat beide partijen hier eerlijk over zijn en het bespreekbaar maken. Dan kunnen we kijken wie binnen het team een beter match zou zijn.

We hebben maandelijks vergaderingen met het team. Maar je moet ook echt wel een beetje zelf het contact opzoeken om bijvoorbeeld even te sparren. Dat hoort ook wel bij het vak, er wordt zelfstandigheid van je gevraagd. Niet alleen de zorgvrager, maar ook wij moeten hulp vragen/ inschakelen. Zelf vind ik dat een fijne manier van werken. Ik krijg daardoor ook veel ruimte om te groeien en te ontdekken.

Juist de combinatie van allerlei mensen maakt mijn werk zo leuk. Verslaving, dwangstoornis, ondersteuning in de gezinssituatie of een fysieke beperking. Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom iemand ambulante begeleiding kan gebruiken. Het is vooral leuk als iemand zich er volledig voor open stelt. Samen met de zorgvrager stel ik doelen en het is heel gaaf om te zien dat ze die dan ook echt behalen. Je ziet iemand groeien. Hier begeleid ik ze dan bij, maar uiteindelijk doet de zorgvrager het zelf.